مقالۀ پژوهشی: تعیین عناصر کم‌مقدار در محصولات کشاورزی روستای چقای اراک، ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران.

2 استادیار، پژوهشکده راکتور و ایمنی هسته‌ای، پژوهشکده علوم و فنون هسته‌ای، اصفهان، ایران.

3 دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد، گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران

چکیده

همه انسان­ها برای رشد به تغذیه سالم احتیاج دارند، به صورتی که کمبود یا فزونی عناصر کم­مقدار سبب ایجاد بیماری­هایی در انسان می­شود. به همین دلیل آگاهی از وجود عناصر در مواد غذایی بسیار مهم است. به این دلیل که کارخانه تولید آلومینیوم اراک در جنب اراضی روستای چقا قرار دارد، مطالعه تأثیرات این کارخانه و سایر صنایع موجود در منطقه بر محصولات کشاورزی آن ضروری است. در این پژوهش غلظت 11 عنصر آلومینیوم، برم، کلسیم، کلر، آهن، منیزیوم، منگنز، پتاسیم، سدیم، اسکاندیم و روی در محصولاتزراعی گندم، جو، نخود، لوبیا و یونجه تهیه شده از روستای چقای اراک با استفاده ازروش آنالیز فعال­سازی نوترونی و 3 عنصر دیگر شامل آرسنیک، سرب و کادمیوم با استفاده از آنالیز پلاسمای جفت‌شده القایی مشخص شده­اند. غلظت منیزیم از 1310 تا 3970، منگنز 2/15 تا 3/66، سدیم از 20/14 تا 1490، آلومینیوم از 72/5 تا 914، کلر از 364 تا 12000، کلسیم از 413 تا 29600، برم از 23/0 تا 50/14، پتاسیم از 4740 تا 14700، آهن از 1/10 تا 0/1310، اسکاندیم 033/0 تا 020/4، روی از 7/27 تا 6/97، آرسنیک از 000/0 تا 021/0، سرب از 000/0 تا 003/0 و کادمیوم از 00/0  تا 02/0 برحسب میلی‌گرم بر کیلوگرم بدست‌آمده است. نتایج نشان می­دهد که غلظت کلر، منگنز، منیزیم، آهن، سدیم، آلومینیوم، برم، کلسیم، اسکاندیم، روی و سرب در یونجه، غلظت پتاسیم در لوبیا چیتی، غلظت کادمیوم در جو و غلظت آرسنیک در گندم نسبت به سایر نمونه­های آنالیز شده بیشتر است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Research Paper: Determining Trace Elements in Agricultural Products of Chogha Village of Arak, Iran

نویسندگان [English]

  • Reza Pour Imani 1
  • Mohammad Hosein Choopan Dastjerdi 2
  • Saeed Ghahani 3
  • Marziyeh Mashayekhi 3
1 Professor, Department of Physics, Faculty of Science, Arak University, Arak, Iran
2 Assistant of Professor, Reactor and nuclear safety research school, Nuclear Science and Technology Research Institute, Isfahan, Iran
3 M. Sc. graduated, Department of Physics, Faculty of Science, Arak University, Arak, Iran
چکیده [English]

All human beings need healthy nutrition to grow, so the lack or excess of low-amount elements causes diseases in humans, for this reason, it is essential to know the presence of elements in food. Arak aluminum production factory is located next to Chogha village, so it is necessary to study the effects of this factory and other industries in the region on its agricultural products. In this study, the content of 11 elements was determined: aluminum, bromine, calcium, chlorine, iron, magnesium, manganese, potassium, sodium, scandium, and zinc in crops as wheat, barley, peas, beans and alfalfa prepared from the village of Chogha in the Arak region by neutron activation analysis, as well as 3 other elements, including arsenic, lead, and cadmium were determined by inductively coupled plasma analysis. Magnesium concentration from 1310 to 3970, manganese from 15.2 to 66.3, sodium from 14.2 to 1490, aluminum from 5.72 to 914, chlorine from 364 to 12000, calcium from 413 to 29600, bromine from 0.23 to 14.50, potassium from 4740 to 14700, iron from 10.1 to 1310.0, scandium from 0.033 to 4.02, zinc from 27.7 to 96.7, arsenic from 0.000 to 0.021, lead from 0.000 to 0.003 and cadmium from 0.00 to 0.02 mg/kg. The results show that the concentration of chlorine, manganese, magnesium, iron, sodium, aluminum, bromine, calcium, scandium, zinc, and lead in alfalfa, the concentration of potassium in pinto beans, the concentration of cadmium in barley, and the concentration of arsenic in wheat are higher than another analyzed sample.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Crops
  • Trace Elements
  • Neutron Activation Method
  • Inductively Coupled Plasma